Vrijwilligerswerk: kleine activiteiten met grote impact

Marian Kastelein

Video-interactiebegeleider - IJsselkids Kinderopvang

“Deze week maken we kaarten voor koning Willem-Alexander. Die is tenslotte jarig volgende week en vindt het vast heel leuk om post te ontvangen!” Collega Marian Kastelein werkt normaal gesproken bij IJsselkids Kinderopvang, maar zet zich nu twee dagen per week in als vrijwilliger bij Aafje, locatie Roo van Capelle.

“Hallo, met Marian”, klinkt een opgewekte stem aan de andere kant van de telefoon. Door de bijzondere situatie worden interviews nu telefonisch gedaan. “Ik had nooit gedacht dat mijn opleiding tot activiteitenbegeleider nog eens zó van pas zou komen!” vertelt Marian enthousiast. Normaal gesproken werkt zij als video-interactiebegeleider (VIB-er) bij IJsselkids Kinderopvang. Door de maatregelen n.a.v. het coronavirus is dat nu anders.

Eigen werk ligt stil

“Als VIB-er kom ik op kinderdagverblijven en BSO’s om kinderen te filmen.”, licht Marian toe. “Samen met de pedagogisch medewerker kijk ik de beelden terug. Door samen te kijken wat het kind laat zien, komt de pedagogisch medewerker zelf tot inzicht wat het kind van hem/haar nodig heeft om zich verder te ontwikkelen. Nu er bijna geen kinderen op de opvang zijn, ligt de video-interactiebegeleiding stil. Ik zou eventueel ingezet kunnen worden als pedagogisch medewerker op de groep, maar die kans is heel klein.”

Inzetten voor de maatschappij

Marian is even stil en vertelt dan verder: “Toen kwam de nieuwsbrief van IJsselkids binnen waarin ik een oproep zag staan: wie zich in deze tijden op een andere manier in kan en wil zetten voor de maatschappij, kan zich aanmelden! Dát wilde ik wel. Zo gezegd, zo gedaan. Uiteraard in goed overleg met mijn leidinggevende.”

Psychogeriatrie en psychiatrie

Recruiter Naomi Swaep kreeg de aanmelding van Marian binnen en koppelde haar aan Aafje. Al snel volgde een kennismakingsgesprek. Marian lacht: “Ja, dat was een live kennismaking, op gepaste afstand uiteraard. De klik was er direct. Nu ben ik sinds vorige week aan de slag als activiteitenbegeleider op een afdeling waar ouderen met dementie (psychogeriatrie) verblijven én op een psychiatrie-afdeling met mensen vanaf 45 jaar.”

Bijdragen aan welzijn cliënten

De activiteiten die georganiseerd worden, sluiten aan bij dat wat cliënten graag doen. Zoals kaarten maken. Marian licht toe: “Eerst maakten we paaskaarten voor familie en nu verjaardagskaarten voor de Koning. Andere activiteiten zijn koffie drinken, gezamenlijk eten, een praatje maken, spelletjes doen, een rondje in de tuin wandelen en daar op een bankje genieten van de zon. Het zijn kleine en eenvoudige activiteiten die op dat moment grote impact hebben. Ik vind het heel bijzonder om te merken wat het effect van wat je doet kan bijdragen aan het welzijn van deze bewoners!”

Ben je benieuwd of de SWKGroep een baan heeft die bij jou past?

Bekijk onze vacatures!
Deel:
×
MENU