Voor de klas staan houdt me jong!

Henny Kluth-Le Large

Leerkrachtondersteuner - Van Brienenoordschool

Het is vrijdagochtend, 7:45 uur. Buiten is het nog donker. Ook het schoolgebouw ligt er stilletjes bij. Dan zwaait er een deur open. “Hoi!”, klinkt een opgewekte stem. Het is vakantie, maar daar heeft Henny geen boodschap aan. “Maandag beginnen de Cito-toetsen en daar moet alles voor worden klaargelegd”, zegt ze.

We zitten in een gezellig lokaal. Groep 7 staat er op de deur. “Hoe oud denk je dat ik ben?” vraagt Henny. “Je mag gewoon eerlijk zijn hoor, mij heb je er niet mee!” Juf Henny is meer dan alleen een ‘juf’. Ze is het boegbeeld van de Rotterdamse ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit.

Een unieke start

Henny maakte een unieke start binnen het primair onderwijs. Op 50-jarige leeftijd begon zij als voorleesmoeder. “Heerlijk vond ik dat. Kinderen helpen met lezen. Al snel kreeg ik de vraag of ik meer begeleiding kon geven aan kinderen met dyslexie. Wauw, dacht ik bij mezelf. Ik had er geen opleiding voor, maar blijkbaar had ik het in de vingers. Een groot compliment.” Door het volgen van cursussen orthopedagogie en begeleiding van collega’s breidt het takenpakket van Henny uit.

69 jaar en voor de klas

Enthousiast en met een twinkeling in haar ogen vertelt Henny verder. “Het team, met name de directie, heeft altijd gehoor gegeven aan mijn bevindingen. Hierdoor werd ik gevoed met nieuwe kennis en kwamen nieuwe kansen op mijn pad. Vorig jaar stond ik nog voor de klas, groep 6. Op mijn 69ste!” Henny is een bekend gezicht binnen de school. Samen met invallers heeft ze gezorgd voor een onvergetelijk mooi jaar voor de zesdegroepers. “De kinderen moeten de school zien als een warme en veilige omgeving. Ik ben blij dat ik daar aan kan bijdragen.”

Het belangrijkste wat ik leerlingen mee wil geven is een gevoel van warmte en veiligheid

Nog lang niet met pensioen

Ondanks dat Henny al lang aan de Spaanse Costa zou kunnen genieten van haar welverdiende pensioen denkt zij daar geen moment aan. “Het werk met de kinderen en ons geweldige team houdt mij jong. Ik moet er niet aan denken om nu al te stoppen!” Henny vertelt verder met wederom die twinkeling in haar ogen: “Ik geniet van elk moment. Zo meteen ga ik even naar huis om gezellig met mijn man te kunnen eten. Spruitjes, heerlijk!”

Lachen zonder te eten

“De lunch is een belangrijk moment waarop iedereen samenkomt. Er wordt zoveel gelachen dat je soms vergeet te eten”, vervolgt Henny. “Een sterk gevoel van saamhorigheid. Even die extra vraag als je weet dat een collega een moeilijke periode doormaakt. Of dat schouderklopje. Of diezelfde schouder om op uit te huilen. En dan die deur van de directie, die staat altijd open. Je kan sparren, je frustratie uiten, of gewoon even een praatje maken. Heel erg waardevol!”

Zeventig paar sokken

“Het grootste compliment heb ik recent gekregen, in de vorm van een cadeau.” Op 2 januari werd Henny, groot liefhebber van ‘Happy Socks’, 70 jaar oud. Een mijlpaal. En met name voor de leerlingen van groep 7 en 8. “Voor de kerstvakantie kreeg ik van de leerlingen een grote doos mee. Openen op 2 januari, was de boodschap die ze erbij gaven. Je kunt je voorstellen hoe ik mij de hele vakantie gevoeld heb.” Henny heeft de hele vakantie met veel nieuwsgierigheid naar de doos gekeken. “Zeventig paar versierde sokken zaten erin! Door de leerlingen zelf gedaan. Ik trek ze iedere dag vol trots aan!”

Ben je benieuwd of de SWKGroep een baan heeft die bij jou past?

Bekijk onze vacatures!
Deel:
×
MENU