Van China naar Rotterdam: werken bij de Van Brienenoordschool

Kirsten van Gool

Leerkracht - Van Brienenoordschool

De afgelopen vijf jaar stond Kirsten van Gool voor de klas in China, op 8.800 km afstand van de Van Brienenoordschool in Rotterdam waar ze nu werkt. Eenmaal terug in Nederland, is het voor haar toch wel even wennen om voor de klas te staan.  

Kirsten straalt als ze begint te vertellen hoe ze in China terecht gekomen is: “Vanuit een database van de opleiding ‘Teaching English As A Foreign Language’ werd ik benaderd voor een baan in China. Ik ben heel erg avontuurlijk en op dat moment waren er nauwelijks vacatures in Nederland. Het was eigenlijk voor één jaar, maar ik ben iets langer blijven plakken. Ietsje langer maar, haha!”

Zij-instroom

Na vijf jaar lesgeven in China ging Kirsten aan de slag met haar terugkeer naar Nederland. “Via Meesterbaan.nl stuitte ik op de vacature bij de Van Brienenoordschool. Heel gaaf, maar ik had geen Pabo gedaan. Gelukkig kon ik als zij-instromer mijn bevoegdheid halen.” Kirsten kreeg veel begeleiding tijdens dit traject. “Het ging niet zonder slag of stoot maar inmiddels heb ik mijn bevoegdheid op zak!”, vertelt ze trots.

Bijzondere verrassingen

Kirsten begon in 2018 voor groep 4. “Als vervanging voor iemand die met zwangerschapsverlof was. Het was zo’n leuk jaar! Tegen het einde van het schooljaar is er een aantal ouders op Ronny afgestapt met het verzoek: ‘Wij willen juf Kirsten mee naar groep 5! Een megacompliment! De directie stemde ermee in en de rest is geschiedenis.”

Geen handjes maar knuffels

“Kinderen in Nederland zijn zo sociaal! Ze komen echt bij je met hun levensverhaal.”, vertelt Kirsten verder. “In de ochtend  krijgt krijg ik geen kans om, net als in China, handjes te geven: ik krijg van ieder kind een dikke knuffel. Zo lief!” Kirsten wil haar leerlingen graag meegeven dat fouten maken niet erg is. “Dat hoort bij het leven. Zolang je maar je best doet en avonturen aangaat!”

“Elkaar inspireren, hard werken en collegialiteit.”

300% collegialiteit

“Wij zijn een onwijs hecht team. Fantastisch vind ik dat. Iedereen draagt op zijn of haar eigen manier bij aan die collegialiteit. We zijn allemaal anders maar we hebben wel dezelfde mindset: we geven allemaal 300%. En we inspireren elkaar op een ongedwongen manier. Dat zit in de kleinste dingen. Ik kan bijvoorbeeld al geïnspireerd raken als ik even een blik werp in een ander lokaal!”, zegt Kirsten lachend.

Verrast door de kinderen

Juf Kirsten is aan het begin van het schooljaar begonnen met de bouw van haar ‘altaar’. Daar mag ieder kind zijn of haar zelfgemaakte tekening ophangen. Kirsten wordt soms ook verrast door de kinderen. Laatst kreeg ze een bijzondere sleutelhanger, met daarop: ‘Juf Kirsten, groep 5a is je tuis. “Het is niet perfect geschreven, maar dat maakte het nog puurder. Ik kon alleen maar denken ‘jeetje, je zou dit maar zo voelen, als kind van 9 jaar. Dit soort cadeaus ontroeren me!”

Het creatieve vuurtje

Op haar eerste dag heeft Kirsten knetter hard gewerkt met haar nieuwe collega Lois. “Lois ging tegenover mij zitten en zei: ‘Kirsten, ik doe het zo. Maar misschien kunnen we van elkaar leren?’ Vanaf die dag lopen we zo nu en dan bij elkaar het lokaal in en inspireren wij elkaar met onze eigen werkwijze. Je hoeft het niet te kopiëren en plakken maar het kan net dat creatieve vuurtje in je aanwakkeren!”

Ben je benieuwd of de SWKGroep een baan heeft die bij jou past?

Bekijk onze vacatures!
Deel:
×
MENU