Van advocatuur naar welzijn: geen seconde spijt

Jeanette de Visser

Sociaal Beheerder - Buurtwerk

Buurtwerk Rotterdam nam een gok met het aannemen van Jeanette de Visser als Sociaal Beheerder. Ze had namelijk geen enkele ervaring in de welzijnssector. Wél een enorme dosis enthousiasme, passie en creativiteit. En dat is precies wat ze zochten.

Het is gezellig druk in het Huis van de Wijk, gevestigd in de Gerard Goosenflat in Rotterdam Ommoord. De Zomermarkt is gestart, net als het Rotterdams Bakkie, de filosofieclub en Checkpoint. Jeanette zit achter haar laptop tussen alle aanwezigen. Ze beantwoordt vragen, helpt vrijwilligers op weg, maakt afspraken en stelt mensen gerust alsof ze dit al jaren doet.

 

Secretaresse

Een jaar geleden werkte Jeanette echter nog als secretaresse/office manager bij een advocatenkantoor. Ze vertelt: “Tijdens een stage voor de opleiding MBO secretarieel op een school voor speciaal onderwijs ontdekte ik dat ik het omgaan met leerlingen erg leuk vond. Plannen voor de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening volgden. Toch kwam ik daarna in een administratieve functie terecht, bij een advocatenkantoor. Waar ik zelfs mijn propedeuse rechten behaalde.”

Al haal ik maar één iemand achter de voordeur vandaan….dáár gaat het om!”

Iets anders doen

Toen werd Jeanette benaderd door een kennis die haar vroeg om vrijwilligerswerk te doen voor Stichting LACH. Jeanette: “Activiteiten organiseren en coördineren voor ouderen, iets doen waar de mens centraal staat… het gevoel van toen kwam meteen weer terug: wat is dit leuk! Ik begon mijn vrijwilligerswerk leuker te vinden dan mijn dagelijkse werk. Begin 2018 hakte ik de knoop door en besloot ik om, na ruim 20 jaar, iets anders te gaan doen.”

Buurtwerk

“Ik ging informeren bij mensen die ik kende en die in het welzijn werkten”, vervolgt Jeanette. “Zo kwam ik in contact met Lisette van Os, directeur Buurtwerk. Zij attendeerde mij op de vacature van sociaal beheerder. Ondanks mijn gebrek aan relevante werkervaring, buiten mijn vrijwilligerswerk, heb ik gesolliciteerd. Op Koningsdag hoorde ik dat ik aangenomen was en op 1 juli 2018 ben ik, met veel plezier, gestart.”

Zichtbaar zijn

Hoe haar werkdagen er uitzien? Jeanette lacht: “Hectisch! Je moet over een behoorlijke dosis flexibiliteit beschikken en stressbestendig zijn. Ik zit zoveel mogelijk in de gezamenlijke ruimte van het Huis van de Wijk; zichtbaar zijn is zó belangrijk in deze functie. Een bekend gezicht verlaagt de drempel om binnen te komen. Al haal ik maar één iemand achter de voordeur vandaan….dáár gaat het om!”

Vroegsignalering

Jeanette tipt nog een ander belangrijk onderdeel van haar functie aan: vroegsignalering. Jeanette: “Ik kom dagelijks mensen tegen waarbij sprake is van beginnende dementie, eenzaamheid of andere (sociale) problematiek. Daar kan ik zelf niet altijd iets mee, maar ik heb voldoende gespecialiseerde collega’s om me heen die ik in kan schakelen.”

HBO opleiding

In september start Jeanette met de opleiding Social Work aan de Hogeschool Rotterdam. Buurtwerk en de SWKGroep maken dit mede mogelijk. Ook volgt zij met veel plezier workshops en trainingen bij de Buurtwerk Academie. “Ik krijg hier écht ruimte om mij verder te ontwikkelen”, zegt Jeanette. Na een korte stilte sluit ze haar verhaal af: “Mensen vragen mij wel eens of ik spijt heb dat ik overgestapt ben naar de welzijnssector….geen seconde!”

Ben je benieuwd of de SWKGroep een baan heeft die bij jou past?

Bekijk onze vacatures!
Deel:
×
MENU