Student Sport & Bewegen? Kom werken op de BSO!

Voor jongens (en meiden) die afstuderen aan de opleiding Sport & Bewegen heeft de 24-jarige Randy Stanneveld een duidelijke boodschap: “Stap uit je comfortzone en kijk verder dan de banen die de opleiding je laat zien. Werken in de kinderopvang is leuk, afwisselend en uitdagend!”

Randy was een talentvolle voetballer, op weg naar de top. Tot een afgescheurde kruisband roet in het eten gooide. Hij wist niet zo goed hoe het verder moest, maar wist wel dat hij ‘iets met sport’ wilde blijven doen. De opleiding Sport & Bewegen leek hem daarom wel wat. Tijdens een stage in het speciaal onderwijs merkte hij dat het werken met kinderen goed bij hem paste.

Werken op de BSO

Randy vertelt: “Een goede vriend van mij, die ook Sport & Bewegen had gestudeerd, werkte als sportmedewerker op de BSO bij Kern Kinderopvang. Hij had het naar zijn zin en zei ‘is dit niet ook iets voor jou? Ze zijn op zoek naar nieuwe collega’s.’ Ik solliciteerde en werd al snel aangenomen. Op de locatie waar ik ging werken was nog helemaal geen sport-en-spelaanbod. Ik mocht alles vanaf nul opzetten.”

“Ik werk met verschillende doelgroepen en stem mijn sport- en spelprogramma daar steeds op af. Het ene kind is nu eenmaal het andere niet!”

Sport-en-spel-programma opzetten

“Ik vond het echt een mooie kans, iets helemaal vanaf niets opbouwen”, gaat Randy verder. “Met een eigen budget mocht ik materiaal aanschaffen. Het programma zette ik, met input van collega’s, op. Kort daarna kwam de vraag of ik het zag zitten om ook voor de peuters een sport-en-spelprogramma op te zetten. Ik had nog nooit met zulke jonge kinderen gewerkt. Maar ik houd wel van een uitdaging, dus ik ben ermee aan de slag gegaan.”

Aanpassen aan de doelgroep

Als we verder praten blijkt al snel dat de ene peuter de andere niet is. “De peuters van het Speeltaalhuis spreken de Nederlandse taal nauwelijks”, licht Randy toe. “Bij hen geef ik weinig instructie. Er moet vooral bewogen worden. En al doende blijven er dan toch woordjes hangen. De peuters van het kinderdagverblijf en de voorschoolse opvang spreken beter Nederlands. Die krijgen iets meer instructie en die geef ik ook opdrachtjes. Totaal verschillende doelgroepen dus, waarop ik het programma moet afstemmen.”

Man op de BSO: andere dynamiek

Ouders, kinderen en collega’s hebben Randy met open armen ontvangen. Randy grinnikt: “Ja, ze zeiden ‘eindelijk is er een man binnengehaald!’ Ik merk ook dat de kinderen anders op mij reageren dan op de vrouwelijke pedagogisch medewerkers. Blijkbaar breng ik als man een andere dynamiek mee. Daarom denk ik dat het goed is als er zowel mannen als vrouwen werken op de BSO.”

Zorgopleiding

De SWKGroep geeft Randy de mogelijkheid om een zorgopleiding te gaan volgen zodat hij zijn ambities waar kan maken: werken met kinderen met gedragsproblematiek. Randy: “Ik pak die kans graag! Dan kan ik me verder ontwikkelen. En ik weet dat de SWKGroep een divisie ‘zorg’ heeft (De Buitenwereld)… dus dat komt goed uit! Ik zie hier voldoende kansen voor de toekomst. Daarom wil ik tegen jongens en meiden die dezelfde opleiding hebben gedaan als ik zeggen: kijk verder dan wat er op school aangeboden wordt en kijk eens wat de kinderopvang je te bieden heeft!”