Mijn hart ligt voor altijd bij de kinderen

Voor Like Akse is het zo klaar als een klontje: werken met kinderen is het leukste dat er is! Ze begon in het basisonderwijs als juf en werkt nu bij IJsselkids Kinderopvang op de buitenschoolse opvang (BSO) én bij de peuteropvang.

Like fietst de straat in. Zodra het jongetje haar in het vizier krijgt roept hij: “Hoi juf Like!” Aan de overkant roept een meisje: “Juf! Juf! Mijn tand is er uit!” Like lacht: “Kijk, dit is precies wat ik bedoel: de band met de kinderen, die herkenning, het enthousiasme van de kinderen. Dat is het mooiste dat er is!”

Werken met verschillende leeftijden

Ze zet haar fiets op slot en we lopen het (nog lege) BSO-lokaal in. Terwijl ze haar jas uittrekt en iets te drinken inschenkt begint Like te vertellen: “Ik werk alweer 5 jaar bij IJsselkids en heb het erg naar mijn zin. Op de BSO werk ik met kinderen van 4 tot 11 jaar. Bij hen is er ruimte voor mijn creatieve en sportieve kant.” Met een vertederd gezicht voegt ze toe: “En bij de peuters ben ik stiekem tóch nog een beetje juf; die kleintjes moeten nog zóveel leren.”

Een echte juf

Al pratend blijkt dat het ‘juf zijn’ echt bij Like ingebakken zit. Ze maakt in haar werk handig gebruik van deze vaardigheden. Like: “Ik ken bijvoorbeeld verschillende methodes om kinderen te leren tellen, die gebruik ik bij de peuters. En op de BSO zie ik al heel snel of het nodig is om een spel anders te doen en hoe ik het zó kan regelen dat alle kinderen kunnen meedoen.”

Altijd tussen de kinderen

En als we het dan toch over ‘meedoen’ hebben: Like doet altijd met alles mee. Ze vertelt: “Ik ben graag actief, sta tussen de kinderen en zal nooit aan de kant gaan zitten. Ik ren, vlieg, spring, dans, knutsel. Tegelijkertijd stel ik regels en ben ik duidelijk. De kinderen weten heel goed wat ze aan mij hebben.” Zoveel enthousiasme. Is er dan niets wat ze minder leuk vindt aan haar werk? “Wat ik liever niet doe?” Like trekt een vies gezicht. “De administratie! Maar ja, dat hoort er nu eenmaal ook bij.”

Het mee kunnen gaan in de beleving en fantasie van een kind is een uitdaging

Samen stappen maken

Pedagogisch medewerker gaat verder dan (mee)spelen, illustreert Like met een voorbeeld: “Ik heb een situatie meegemaakt waarin een jongetje bang was voor honden en niet meer mee durfde naar het park. Samen hebben we heel voorzichtig stappen gemaakt in het contact met honden: laten snuffelen en zelfs aaien. Zijn ouders doen het op dezelfde manier. Zo kunnen we hem samen helpen van zijn angst af te komen. Mooi hè?!”

Loslaten van eigen ideeën

“Zo zie je dat ieder kind uniek is”, vervolgt Like. “Dus hebben ze allemaal een andere benadering nodig van ons als pedagogisch medewerker. Het mee kunnen gaan in de beleving en de fantasie van een kind is een uitdaging. Het vraagt om het loslaten van mijn eigen ideeën en ruimte te geven aan het kind. Ik probeer ieder kind te laten stralen op diens eigen manier!”

80 kleuren potloden

“Mijn droom?” Like denkt even na. “Dan wil ik méér dingen doen met mijn creativiteit. Mandala’s tekenen, knutselen, kaarten maken….met mijn kleurpotlodendoos met 80 kleuren en karton in alle kleuren maak ik alles!” Ze mijmert verder: “Een eigen atelier waar ik creatieve workshops geef en een klein winkeltje waar ik kaarten verkoop. Voor volwassenen én kinderen. Ja… vooral voor kinderen, want mijn hart ligt voor altijd bij hen!”