Jongerenwerk en het coronavirus: zo doet Buurtwerk dat!

“Weet je dat de hoogte van de boete voor samenscholing gelijk staat aan 30 volle tanks benzine voor je scooter?” De jongen kijkt Thijmen Klinkhamer, jeugdwerker plus bij Buurtwerk, vol ongeloof aan vanaf zijn scooter. “Zo man…. nee, zoals jij het nu zegt…”, reageert hij. Het is een mooi voorbeeld van hoe Buurtwerk de maatregelen rond het coronavirus vertaalt naar het jongerenwerk.

Praatje op straat

Thijmen en zijn collega’s zijn dagelijks op straat te vinden om hun ‘ambulante rondes’ te doen. “We rouleren volgens een rooster, dus ik ga steeds met een andere collega de straat op, altijd met z’n tweeën. We maken een praatje met de jongeren die we op straat tegenkomen. Als ze een groep vormen dan waarschuwen we hen zoals ik dat net deed. En we motiveren hen om dingen die doen die wél kunnen. Zoals buiten afspreken of sporten met één vriend op 1.5 meter afstand. Of zelf spelletjes bedenken.”

Vindingrijk

“Jongeren zijn vaak veel vindingrijker dan ze zelf denken. Ze maken games, bedenken quizjes, maken filmpjes, of bedenken hoe ze iets voor een ander kunnen doen. Vanuit Buurtwerk stimuleren we dit. Wij zijn zelf óók creatief in het zoeken naar manieren om voorlichting te blijven geven. Denk daarbij aan onderwerpen als sexting en het leren herkennen van nepnieuws. Dit doen we nu bijvoorbeeld via een quiz op Instagram of filmpjes.”

Coaching

Als jeugdwerker plus geeft Thijmen naast het ambulante werk ook coaching. Hij vertelt: “De jongeren die ik coach spreek ik regelmatig door te videobellen. Op zich een goede oplossing, maar je komt op deze manier niet tot een diepere laag. De non-verbale communicatie is veel minder zichtbaar. Ik zie letterlijk niet alles. Het geven van sociaal wenselijke antwoorden is nu veel makkelijker voor de jongeren die ik ondersteun. Daarom spreek ik ook, waar het kan, nog steeds buiten met hen af. Natuurlijk op gepaste afstand.”

Het belangrijkste is om de band die ik heb opgebouwd met de jongeren, te behouden

Heftige tijd

Het belangrijkste is volgens Thijmen om de band die hij heeft opgebouwd met de jongeren, te behouden. “Veel jongeren waar ik contact mee heb, maken nu een heftige tijd door. Ze zijn veel meer thuis dan normaal. En dat levert moeilijkheden en klachten op. Ik zie somberheid, stress, psychische klachten, gezinssituaties die onder druk staan. Door een-op-een begeleiding ondersteun ik hen. Bijvoorbeeld bij het maken van schoolwerk, het zoeken naar werk, het verbeteren van relaties binnen het gezin en omgaan met stress.”

Onverminderd blijven inzetten

“Wat ik verwacht als deze crisis voorbij is?” Thijmen denkt na. “Ik verwacht dat er een grote verborgen nasleep ligt achter deze crisis. Psychische klachten, onveilige thuissituaties, stoornissen, schulden die ontstaan of verder opgelopen zijn, werkloosheid. Het zal pittig worden. Wij zijn straks als Buurtwerk nóg harder nodig en zullen ons dan ook onverminderd in blijven zetten voor alle jongeren!”