Griezelen en shinen bij het Jeugd Panel Prins Alexander

Als je in een Rotterdamse wijk woont waar voor jou als jongere niets te doen is, wat doe je dan? Kayleigh, Justin en Mandy weten het wel: zèlf activiteiten organiseren. Buurtwerk begeleidt en ondersteunt hen, en de andere jongeren van het JPPA (Jongeren Panel Prins Alexander), daarbij. Met een opleiding tot CityTrainer bijvoorbeeld.

Het is bloedje heet in het Huis van de Wijk Zevenkamp. Toch wordt er, zoals iedere maandagavond, vergaderd door het JPPA. “Ventilator aan en gáán!”, zegt Sean Soeterbroek grappend, jongerenwerker bij Buurtwerk en begeleider van het JPPA. De drie jongeren aan tafel knikken instemmend terwijl ze het zweet van hun voorhoofd vegen.

Opleiding tot CityTrainer

Mandy werkt, naast haar baan als zweminstructrice, al 5 jaar als vrijwilliger bij het JPPA . “Wij organiseren en begeleiden activiteiten voor jongeren. Buurtwerk ondersteunt ons daarbij. Zo hebben we bijvoorbeeld allemaal verplicht de opleiding tot CityTrainer gevolgd.” Sean vult haar aan: “Zodat je allemaal dezelfde vaardigheden leert die nodig zijn om kwalitatief goede activiteiten te kunnen organiseren. Ook leer je om activiteiten écht af te stemmen op de doelgroep. Aan het einde van de training krijg je een erkend certificaat.” “Mooi voor op ons CV!”, lacht Kayleigh.

Gelukkig door anderen te helpen

Ook Justin is enthousiast: “Weet je, ik herkende veel tijdens de training. Ik was vroeger best wel een pokkejong! Van veel dingen werd ik ongelukkig. Maar, anderen helpen maakte me blij. Buurtwerk kwam langs bij de chillplek van mij en mijn vrienden. ‘Oké!’, dacht ik toen. Blijkbaar is er gewoon een baan voor, als je mensen wilt helpen!’ Ik heb uitgezocht wat ik moest doen om dat ook te kunnen. In september begin ik aan het tweede jaar social work en ga ik stage lopen. Bij Buurtwerk!”

Rise & Shine

Kayleigh was vooral onder de indruk van de manier waarop het jaarlijkse evenement Rise & Shine georganiseerd en gepresenteerd werd door het JPPA (door Justin!), ondersteund door Buurtwerk. “Aan het einde werd een oproep gedaan: ‘als je interesse hebt om ook dit soort dingen te organiseren, kom dan naar één van ons toe’. Dat heb ik gedaan. En nu ben ik alweer bijna 2 jaar hier. Ik vind het zó leuk, dat ik na de zomervakantie ga beginnen met mijn eerste jaar social work.”

Blijkbaar is er gewoon een baan voor, als je mensen wilt helpen!

Mini fright night

Het viertal heeft al veel mooie dingen bereikt met het JPPA. Waar ze echt trots op zijn? “Scarehouse!”, roept Mandy meteen. Het blijkt een mini-fright-night te zijn, naar het voorbeeld van pretpark Walibi. “Voor veel jongeren uit deze buurt is Walibi té ver weg en té duur”, vervolgt ze. Ze gebaart om zich heen: “We hebben een prachtig pand hier, ideaal om een spookhuis van te maken. Het is een evenement dat ieder jaar terug komt, iedereen kijkt er naar uit!”

Leuke bijkomstigheid

Ondertussen scrolt Sean druk op zijn telefoon. Met een grijns laat hij een foto van zichzelf zien, getransformeerd tot tweelingbroer van Eddie de Clown uit Walibi. “Ik doe altijd mee met Scarehouse en jaag iedereen de stuipen op het lijf”, grijnst hij. Het is een leuke bijkomstigheid van het begeleiden van het JPPA. “Ik leer hen vergaderen, breng structuur aan in werkwijze en aanpak, help met activiteiten opzetten en doe actief mee met evenementen. Ik ben nu al aan het verzinnen hoe ik iedereen nóg banger kan maken dan vorig jaar, hahaha!”

Dit is echt mijn hobby

De ambitie is om het jongerenpanel te laten groeien en nog bekender te maken. En óók om het imago van vrijwilligerswerk een boost te geven. Mandy: “Als ik vertel dat ik vrijwilligerswerk doe, dan denkt iedereen altijd meteen aan koffie drinken met bejaarden! Maar als ik dan vertel wat ik hier doe, dan vinden ze dat geweldig. Ik durf wel te zeggen dat dit mijn hobby is, ik doe dit echt voor mijn plezier.”