Meer informatie over het coronavirus SWKGroep

Directeur kinderopvang in tijden van crisis

Annemiek de Jong

Directeur kinderopvang - SWKGroep

Annemiek de Jong werkt al 25 jaar bij de SWKGroep en is één van de twee directeuren kinderopvang. In de afgelopen maanden was zij tevens voorzitter van de Taskforce Covid-19,  ingesteld om alle werkzaamheden rondom de coronamaatregelen te stroomlijnen. “De Taskforce heeft er voor gezorgd dat collega’s nader tot elkaar kwamen. De samenwerking werd zó versterkt en uitvergroot. Ik hoop dat we dat behouden. Want we zijn er nog niet. Deze crisis is nog niet voorbij.”

Ze zit er relaxed bij, Annemiek de Jong. Ja, het was de overtreffende trap van ‘druk’ de afgelopen tijd. “Maar daar hou ik  wel van”, lacht ze. “Weet je, het gebeurt gewoon en met elkaar ga je ermee aan de slag. De snelheid van handelen in een crisissituatie past bij me, bij mijn stijl van leidinggeven. Hoe vervelend de situatie ook was, ik was erg in mijn element.”

Continu zorgen

Toch heeft Annemiek de afgelopen periode ook zorgen gehad. “Eigenlijk heb ik die nog steeds. Wat zijn de effecten van deze crisis voor de SWKGroep? Komt er een tweede golf? En als er een recessie komt, zijn we daar dan klaar voor? We hebben momenteel 300 mensen in opleiding binnen onze samenwerkingstrajecten, wat doet dit met hun? Zij zijn nog niet eens begonnen in dit mooie vak! Voor de toekomst hebben we hen heel hard nodig.”

Volgende fase

De Taskforce is inmiddels opgeheven,. De SWKGroep gaat de volgende fase in: omgaan met de gevolgen van deze crisis. “We hebben  een draaiboek zodat we voorbereid zijn als er zich weer zo’n situatie voordoet. Het ‘gewone’ werk start weer, bouwprojecten die stil stonden gaan weer door. Toch verwachten we in het najaar nog wel een staartje in de effecten van de crisis. Wij schrijven scenario’s voor de toekomst maar hebben nog geen idee welke we van de plank moeten gaan pakken.”

Kansen voor de SWKGroep

De crisis levert dus nog veel onzekerheden op. Maar óók heel veel moois, benadrukt Annemiek: “Er waren kansen voor de SWKGroep. Het bruiste echt binnen onze organisatie! Iedereen zette de schouders eronder! Neem het opzetten van de 24-uurs opvang: overnachten met kinderen die je niet kent. Dat is spannend en bijzonder. Het Rode Kruis stelde bedden beschikbaar en binnen een uur hadden we 30 pedagogisch medewerkers die zich aangemeld hadden. Buurtwerk had een tekort aan mensen om maaltijden rond te brengen: ruim 40 collega’s van verschillende SWKGroep-organisaties meldden zich aan om te helpen. Dat is écht de kracht van de SWKGroep.”

“Er is slagkracht nodig om je aan te kunnen passen aan de situatie zoals die is. We hebben doeners nodig naast denkers. Van beiden zijn er binnen de SWKGroep gelukkig genoeg!”

Dingen opnieuw uitvinden

Sinds half mei is alle kinderopvang weer volop in gang. “Wij hebben alle bestaande regels en protocollen in de kinderopvang opnieuw gewogen. Zijn ze wel in lijn met alle geldende corona maatregelen?” We moeten iedere dag weer dingen opnieuw met elkaar uitvinden. Alles om kinderen en ouders veilige en betrouwbare opvang te kunnen bieden. Gelukkig brengen ouders hun kinderen vol vertrouwen naar het kinderdagverblijf. De buitenschoolse opvang is ander verhaal. Ouders zeggen nu op en ‘zien het wel in september’. Die effecten kunnen wij nu nog niet overzien.”

Doeners  en  denkers

Annemiek is even stil. “Weet je, het wordt nooit meer zoals het was….en dat is niet per se iets slechts. Kijk eens naar de groep kinderen die juist gegroeid is door thuisonderwijs. Ouders die meer begrip hebben gekregen voor leerkrachten. En ook voor pedagogisch medewerkers. Zij zijn geen verlenging van het onderwijs, nee, onze pedagogisch medewerkers hebben echt een vak! Niezen in de elleboog op een KDV? Denk na, dat is precies de plek waar je een baby met z’n hoofdje legt als je hem of haar troost of voedt. Onze medewerkers bedachten zelf een oplossing met plastic sleeves. Geweldig! Er is slagkracht nodig om je aan te kunnen passen aan de situatie zoals die is. We hebben doeners nodig naast denkers. Van beiden zijn er binnen de SWKGroep gelukkig genoeg!”

Zoveel meer dan werk

De bevlogenheid klinkt duidelijk door in het verhaal van Annemiek. “Dit is zoveel meer dan werk voor mij, mijn hart ligt bij deze organisatie. Ik denk dat we het echt goed hebben gedaan met elkaar de afgelopen maanden. We mogen elkaar een schouderklopje geven. En komt er een recessie, komt er een volgende storm, in welke gedaante dan ook ? Ik zeg: laat maar komen. Wij zijn er klaar voor.”

Ben je benieuwd of de SWKGroep een baan heeft die bij jou past?

Bekijk onze vacatures!
Deel:
×
MENU