Combibaan: speeltaalhuis, BSO en flexpool

Ondanks dat Sarissa Berkenbosch een volle werkweek heeft omdat ze 3 banen met elkaar combineert, is ze nooit moe. Sarissa werkt vier ochtenden bij het speeltaalhuis, drie middagen op BSO Het Kiwinest in Zoetermeer én één dag in de flexpool. Ze valt meestal in op haar eigen locatie ter vervanging van ziekte of verlof, maar kan ook wel eens een kijkje in een van de andere ‘nesten’ nemen. “Ik word de hele dag meegenomen in de vrolijke energie van kinderen én collega’s!”

Wat is er leuk aan drie banen? Met een brede lach vertelt Sarissa over haar werk: “Het is allemaal zo verschillend! Bij het speeltaalhuis werk ik met peuters tussen de 2,5 en 4 jaar oud. Met die kleintjes beginnen we, net als op school, met een kringgesprek en houden we de rest van de ochtend een vast ritme aan. Er komen kinderen die helemaal geen Nederlands spreken. En na een aantal weken al spelend hiermee bezig te zijn, zie je dat de kinderen Nederlandse woorden en soms zelfs al zinnen gebruiken. Ik vind dit actief bezig zijn met taal en de ontwikkeling van kinderen heel leuk.”

‘En? Weet jij al wie de mol is?’

Het is de eerste vraag die Sarissa ’s middags gesteld krijgt van één van de kinderen op de buitenschoolse opvang (BSO). “Op de BSO gaat het er dus heel anders aan toe dan bij het speeltaalhuis! Dit zijn kinderen tussen de 4 en 13 jaar. Ik geniet van de gesprekken die ik met hen heb en van de activiteiten die we doen. Het allerleukste is dat bij ons op de BSO hun vrije tijd begint, nadat de kinderen op school de hele dag veel hebben moeten leren”, vertelt Sarissa vol enthousiasme. “De leukste activiteiten vind ik koken en proefjes doen met materialen. Ik laat de kinderen zoveel mogelijk zelf doen en help alleen als dat écht nodig is.”

‘Ik vind het belangrijk dat ieder kind zich spelenderwijs mag ontwikkelen, op eigen wijze en op eigen tempo.’

Samenwerken aan doorgaande lijn

Omdat de locatie waar Sarissa werkt in een school gevestigd is, heeft zij veel contact met de leerkrachten op school en de collega’s op het kinderdagverblijf. De samenwerking met de basisschool zorgt voor een inhoudelijk doorgaande lijn; leerkrachten en pedagogisch medewerkers weten van elkaar hoe het met de ontwikkeling van de kinderen gaat. Ook met haar directe collega’s klikt het heel erg goed. Samen kunnen ze enorm lachen om de humor van de kinderen. Daarnaast heeft Sarissa vanuit het speeltaalhuis ook veel contact met het CJG en logopedisten.

Opleiding en training

Sarissa heeft flink doorgeleerd om te komen waar ze nu is: een opleiding pedagogisch medewerker op mbo 3, gevolgd door de gelijknamige niveau 4-opleiding en daarna de hbo-opleiding educatief medewerker. Daarnaast heeft zij de VVE Piramide- en 3F taaltoets behaald voor haar baan bij het speeltaalhuis. Sarissa: “Ik werk sinds mijn eerste stage bij Kern Kinderopvang en word nog elke dag uitgedaagd. In de toekomst zou ik heel graag kinderen en collega’s willen coachen, bijvoorbeeld in de rol van VVE-coach. Gelukkig kan dit binnen onze organisatie!’