Meer informatie over het coronavirus SWKGroep
7 november 2019

Week van de Mediawijsheid

Zit mijn kind niet te lang achter de tablet? Zijn de games die mijn puber speelt wel geschikt? En leidt de smartphone niet te veel af tijdens het maken van huiswerk? Veel ouders hebben vragen over het mediagebruik van hun kinderen. Pedagogisch medewerkers op het kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang en leerkrachten op school, kunnen ouders helpen bij het vinden van antwoorden en het mediawijs maken van hun kind.

Wat is mediawijsheid?

Mediawijsheid is het veilig en slim inzetten van alle beschikbare media – digitaal en analoog – om de eigen kwaliteit van leven te vergroten én ervoor te zorgen dat je optimaal kunt deelnemen aan de wereld om je heen. Het gaat om een verzameling competenties die je nodig hebt om actief én bewust te kunnen deelnemen aan onze mediasamenleving.

De Week van de Mediawijsheid

Van 8 t/m 15 november wordt de Week van de Mediawijsheid georganiseerd door het Netwerk Mediawijsheid. Met deze week vraagt het netwerk jaarlijks aandacht voor het belang van mediawijsheid voor kinderen, ouders, ouderen en professionals.

Thema ‘Aan of uit?’

In een wereld vol media zijn er constant keuzes te maken. Nog even je appjes checken of vroeg gaan slapen? Met je kind op de tablet spelen of samen een boek lezen? Regel je zelf online je bankzaken of laat je dat doen door een ander? De Week van de Mediawijsheid 2019 heeft daarom als thema: ‘Aan of uit?’

Nadenken over mediagebruik

Online leer je over nieuwe dingen of vind je je nieuwe baan. Je kunt videobellen met de huisarts of met vrienden en familie. Je blijft in contact, door het delen van foto’s of het plannen van je reis. Maar zodra je te veel tijd besteedt aan appen, scrollen en liken, merk je dat je lichaam protesteert. Of dat de smartphone meer aandacht krijgt dan het samen eten met je familie. Daarnaast gaan technologische ontwikkelingen razendsnel, wat voor sommige mensen lastig of zelfs beangstigend kan zijn. Het is daarom belangrijk dat we nadenken over hoe we media gebruiken: wanneer helpen ze ons en wanneer zitten ze ons in de weg?

Wanneer sta jij aan of uit?

Kinderen, ouders, opa’s, oma’s, vrienden, buren, professionals en de overheid: laten we van elkaar leren en elkaar helpen. Tijdens de Week van de Mediawijsheid stellen we daarom de vraag: wanneer kies jij om aan of uit te staan? Laten we als ouders en professionals met elkaar in gesprek gaan over media en de invloed ervan op de ontwikkeling van onze kinderen.

Kijk voor alle informatie over de week van de mediawijsheid, activiteiten en tips op: https://www.weekvandemediawijsheid.nl/

Deel:
×
MENU