Warm welkom en aandacht voor gewenning bij herstart basisonderwijs, kinderopvang en jeugdhulp

Het is lange tijd vrij stil geweest op veel locaties van de SWKGroep kinderopvang-, zorg-, buurtwerk- en onderwijsorganisaties. Maar op 11 mei, maakte die stilte op de kinderopvang en basisschool weer plaats voor het oude vertrouwde geluid van spelende en lachende kinderen. Want na een lange periode van gedeeltelijke sluiting door het coronavirus, mogen alle kinderen vanaf die datum weer naar de opvang en naar school. En daar keek iedereen enorm naar uit.

We mogen weer!
Ja, zorgen voor kinderen van ouders met een vitaal beroep is een dankbare taak. En leerkrachten en jeugdhulptrainers vonden het een uitdaging om hun werk op afstand in te richten. Maar er gaat niets boven persoonlijk contact. En sinds 11 mei kan dat weer. Basisschool Van Brienenoordschool heeft weer kinderen in de klas. Óók kinderen van mensen die geen vitaal beroep hebben, zijn weer op de kinderopvang. En De Buitenwereld start de naschoolse groepen met jeugdhulp weer op. Kortom we mogen weer! Samen met de kinderen is er een video gemaakt. Met een wave laten de kinderen en medewerkers zien dat zij heel blij zijn dat alles weer van start gaat. De vreugde spat er dan ook vanaf in de video, die op 11 mei in première ging op social media.

Blij maar even wennen
De SWKGroep zag een grote opkomst op de locaties. Hoe gaat het met de kinderen? Daar zijn alle medewerkers vooral erg benieuwd naar. Zij zagen veel enthousiasme op de eerste dag maar ook kinderen die weer even moeten wennen. Alle kinderen zaten vol verhalen. Er is in deze eerste weken extra aandacht voor het wennen, emotionele veiligheid en het creëren van een prettige omgeving. Want de pedagogisch medewerkers en leraren weten dat niet ieder kind zich even makkelijk aanpast aan alle veranderingen. Er zijn extra pedagogische richtlijnen opgesteld, ook voor ouders, om de kinderen snel weer een veilig en vertrouwd gevoel te geven. De kinderen krijgen de ruimte om op het eigen tempo te wennen. Want voor de kinderen moet alles goed en soepel verlopen. Zij moeten vooral kunnen genieten van hun eerste dagen op school en de kinderopvang. Bij alle onderdelen van de SWKGroep wordt dit vakkundig in goede banen geleid.

Vooral genieten
Om het voor de kinderen extra leuk te maken zijn er twee opstartboekjes ontwikkeld. Een versie voor kinderen tussen de 0 en 4 jaar en een versie voor kinderen tussen de 4 en 13 jaar. In beide boekjes staan gepaste opstart(feest)activiteiten om snel te wennen en het ijs weer even te breken. Het centrale thema daarbij is: wat fijn dat we elkaar weer zien. Spelenderwijs kan de aandacht verlegd worden naar de ontwikkeling van kinderen. Want dat is het doel van alle kinderopvang-, zorg-, buurtwerk- en onderwijsorganisaties van de SWKGroep.