5 maart 2019

Schaakmat! Het brein aan zet tijdens het SWKGroep schaaktoernooi

Op dit moment maken alle kinderen vanaf 4 jaar kennis met schaken op alle SWKGroep-locaties. Voor de leeftijdscategorie 7+ is er een groot schaaktoernooi: ‘het Toernooi van Meesterzetten’. In het jaar van Body & Brains maken kinderen en medewerkers op speelse wijze kennis met schaken, een activiteit die een positief effect heeft op het brein.

Heel diep nadenken. Wat waren de spelregels ook alweer? Het paard mocht springen. Twee vlakken naar voren en één opzij. Je hoort de hersenen van Job kraken. In opperste concentratie bedenkt hij zijn volgende briljante zet.

Een eigen schaaktoernooi. Van februari tot en met april maken de kinderen binnen de SWKGroep kennis met deze denksport. In de eerste periode wordt schaaktalent aangewakkerd en kennis over schaken uitgebreid. Dit via het speciaal ontwikkelde spelregelboekje “Schaken doe je zo!”. Alles komt aan bod. Voor de kinderen vanaf 7 jaar worden schaakpartijtjes georganiseerd. Ook worden speciale masterclasses gegeven. Na de oefenperiode gaat het echte SWKGroep schaaktoernooi van start. Met als knallend einde de grote finale van het schaaktoernooi in juni.

Het positieve effect van schaken

Schaken is een ontdekkingstocht: wat is steeds de beste zet en wat kan de tegenstander doen? Altijd weer een uitdaging. En uitdaging stimuleert de hersenen. Schaken daagt het brein bovendien anders uit dan bij rekenen of taal gebeurt. Daardoor worden allerlei verbindingen in de hersenen aangelegd waardoor kinderen creatiever en sneller problemen kunnen oplossen. Tel daarbij op dat schaken het geheugen stimuleert en het ruimtelijke en analytisch denkvermogen versterkt. En het is duidelijk waarom deze keer door de SWKGroep voor deze sport is gekozen.

Het Jaar van Body & Brains

Omdat schaken zo’n positief effect heeft op het brein, past het toernooi perfect in het thema van dit jaar: het Jaar van Body & Brains. Alle kinderopvang-, buurtwerk-, en zorgorganisaties die onderdeel zijn van de SWKGroep, nemen de kinderen mee in een wereld van optische illusies en hersenkrakers. Ook gezond eten, sporten, relaxen en het menselijk lichaam komen uitgebreid aan bod. Daarbij is er ook een Body & Brains ideeënboek ontwikkeld. Een boek vol activiteiten, pedagogische kennis en tips die passen bij het thema.

Deel:
×
MENU