PFZW Design Award

Studenten TU Delft op zoek naar ergonomische oplossingen kinderopvang

Zestien studenten van de opleiding Industrieel Design van de Technische Universiteit (TU) Delft gingen de uitdaging aan om een slimme oplossing te bedenken voor het verminderen van fysieke belasting in de kinderopvang. Pedagogisch medewerkers werken veelvuldig op peuterhoogte, wat veel van hun lichaam vraagt. Schouder-, nek- en rugklachten komen regelmatig voor. Dat willen we veranderen. De studenten hebben digitaal kennisgemaakt met de SWKGroep en inzicht gekregen in de ergonomische uitdagingen van het werk van de pedagogisch medewerkers. Ze gingen aan de slag om het perfecte idee te ontwikkelen. Tussentijds overlegden ze met pedagogisch medewerkers van de SWKGroep, zodat het idee goed op de praktijk wordt afgestemd. Voor de studenten is dit de eindopdracht van hun bachelorstudie. De studenten streden met hun ontwerp om de PFZW Design Award 2020.

Frédérique Valk bedenkt innovatieve stoel voor kinderopvang
In november 2020 presenteerden ze hun oplossingen.  Frédérique Valk is de winnaar van de PFZW Design Award 2020. De jury vond haar concept het beste van verschillende oplossingen die studenten van de opleiding Industrieel Design van de Technische Universiteit (TU) Delft bedachten. De 24-jarige Frédérique Valk bedacht een meubel dat bestaat uit twee aparte blokken waar op een eenvoudige manier een stoel van gemaakt kan worden. De stoel zorgt er niet alleen voor dat de rug en knieën van pedagogisch medewerkers minder belast worden, maar is door de abstracte vormen ook een leuk speelobject voor de kinderen.
Samen met PFZW en de specialisten van de SWKGroep gaat Frédérique onderzoeken wat er nodig is om haar idee verder te ontwikkelen, zodat mogelijk de hele sector ervan kan profiteren

De wedstrijd is in het leven geroepen door Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). En is dit jaar een samenwerking tussen Pensioenfonds Zorg & Welzijn, de TU Delft en de SWKGroep.

De PFZW Design Award 2020 is te volgen op de socials van de SWKGroep en op beterewereld.pfzw.nl en Instagram @pfzwpensioen.