6 september 2018

Onderwijs, Buurtwerk en kinderopvang slaan handen ineen

Officiële start BOL-opleiding ROC Mondriaan en SWKGroep in Rotterdam en Zoetermeer

Op donderdag 30 augustus is het officiële startsein gegeven voor de BOL-opleiding sociaal-cultureel werk en gespecialiseerd pedagogisch medewerker van de SWKGroep en ROC Mondriaan in Rotterdam en Zoetermeer.

24 studenten starten een uniek traject waarbij zij leren en tegelijkertijd werkervaring opdoen bij Kinderopvang BijDeHand, Kern Kinderopvang en Buurtwerk. Op deze manier speelt de SWKGroep in op de grote vraag naar medewerkers.

Bezoek wethouder Jan Iedema, gemeente Zoetermeer

Jan Iedema, wethouder Onderwijs van de gemeente Zoetermeer, was 5 september aanwezig bij de eerste week van deze unieke opleiding. Hij was erg te spreken over de bundeling van krachten tussen de partijen om werkgelegenheid te creëren en over de baangarantie die de studenten door deze opleiding hebben.

Student profiteert van krachtenbundeling

Op dit moment zijn er veel openstaande vacatures in de kinderopvang. Met name bij de buitenschoolse opvang neemt het tekort de komende jaren toe. Er is ook behoefte aan een breed inzetbare medewerker. Daarom is de SWKGroep een samenwerkingsverband aangegaan met ROC Mondriaan. Samen hebben zij gewerkt aan een gecombineerd opleidingstraject. Na drie jaar hebben de studenten twee volwaardige diploma’s op zak: een diploma van de opleiding GPM (gespecialiseerd pedagogisch medewerker) en een diploma SCW (sociaal-cultureel werk). Beide opleidingen zijn BOL-opleidingen op niveau 4. De afgestudeerde professionals kunnen daarna breed worden ingezet in combinatiebanen in de kinderopvang en in het sociaal-cultureel werk.

Naast professionele groei zet de SWKGroep in op persoonlijke ontwikkeling en het maken van verbinding. Verbinden is één van de belangrijkste kernwaarden van de SWKGroep. Met ‘Werken en leren bij de SWKGroep’ verbindt zij niet alleen de theorie met de praktijk maar ook onderwijs met kinderopvang en Buurtwerk.

Opleiding met baangarantie

De student gaat een dag in de week naar het ROC Mondriaan en krijgt daar les in Engels, Nederlands, rekenen en creatieve vakken. Een dag in de week loopt de student stage bij de organisaties die onderdeel zijn van de SWKGroep. Zo leert en ervaart hij bij Buurtwerk alles op het gebied van sociaal-cultureel werk. Bij de kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties van Kinderopvang BijDeHand (Rotterdam) en Kern Kinderopvang (Zoetermeer) wordt de student klaargestoomd voor het werk in de kinderopvang. De overige drie dagen krijgt hij instructie en onderwijs van praktijkbegeleiders en hun eigen docent op locaties van de SWKGroep. Waarvan een dag op het hoofdkantoor van de SWKGroep in Berkel en Rodenrijs. Dit zijn de expertiselessen van de medewerkers van de SWKGroep die hun expertise vanuit het vakgebied delen met de studenten. Op deze manier kan de koppeling tussen theorie en praktijk nog beter gemaakt worden. Bij het behalen van het diploma biedt de SWKGroep baangarantie bij Buurtwerk en/of bij één van haar kinderopvangorganisaties.

Deel:
×
MENU