3 juni 2019

De manier om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren waaraan je nog niet gedacht had!

Je kan met een spel toch niet de ontwikkeling van kinderen stimuleren? Jazeker wel! Er is een spel dat de mentale leeftijd met veertien jaar verhoogt en leert te focussen. Welk spel? Schaken!

Kinderen laten schaken is dus een goede zet. Onderzoek wijst uit dat schaken een positief effect heeft op de ontwikkeling van vijf belangrijke breinfuncties:

– functioneren van het brein
– geheugen
– cognitieve vaardigheden
– strategisch denkvermogen
– concentratievermogen

Een beter geheugen

Schaken staat direct in verband met het geheugen. Met schaken leer je al doende allerlei tactieken. Die leer je niet door ze uit je hoofd te leren. Gaandeweg weet je precies welke tactiek op welk moment het beste werkt. En dát is precies hetgeen waarmee je je geheugen traint! Later in het leven heb je hier ook nog wat aan, als je gaat studeren bijvoorbeeld.

Koninklijk spel

Met recht kan schaken een koninklijk spel worden genoemd. De koning is het belangrijkste stuk. Maar in de middeleeuwen speelden ook veel vorsten schaak. Zo ontwikkelden zij hun strategische vermogen. Het spel ontwikkelt de prefrontale cortex, het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor planning, het beoordelingsvermogen en zelfbeheersing. Leren schaken is dan ook een goede strategie.

Concentreer je beter

Snel afgeleid? Schaken kan je dan heel goed helpen. Je wint dit spel namelijk alleen door jezelf optimaal te concentreren. Doe je dat niet en ben je bezig met andere dingen? Dan verlies je het potje. Door deze ‘directe straf’ train je het brein om zich beter te focussen en te concentreren. Dit zorgt voor betere resultaten op school en op het werk.

Schaken doe je zo

Je kind leren schaken is dus een winnende tactiek. Ontwikkelt jouw kind zich tot een schaakgrootmeester? Het boekje ‘Schaken doe je zo’ leert op laagdrempelige en leuke wijze het schaakspel aan. Je downloadt het boekje hier.

Schaken is goed voor ontwikkeling kinderen

 

Deel:
×
MENU