Meer informatie over het coronavirus SWKGroep
27 mei 2020

Ad Doorneveld – grondlegger SWKGroep – neemt na 25 jaar afscheid

Het goud van de SWKGroep. Eigenlijk zou hij stoppen toen hij zestig werd. Inmiddels wordt hij vierenzestig. Ad Doorneveld, 25 jaar lang heeft hij de SWKGroep geleid. Nu zijn toch echt de laatste weken als voorzitter van de Raad van Bestuur aangebroken. Het zou gemakkelijk zijn om smakelijke anekdotes van de afgelopen decennia op te dissen. Dat doen we niet. We blikken liever met hem vooruit. Want waar zit het goud van de SWKGroep? Waar ziet hij nog kansen? En hoe is het om tijdens de corona-lockdown te vertrekken?

‘Het voelt letterlijk leeg om afscheid te nemen middenin de coronacrisis. Het pand is leeg. Iedereen werkt thuis. Het eindigt zo abrupt nu. Bizar. Zo had ik het me niet voorgesteld. Maar ik maak me geen enkele zorgen over de SWKGroep. We staan zo stevig, dat we deze crisis wel doorkomen. En ik zie ook nu allerlei kansen voor onze organisatie.

Gebruik wat je nu ziet gebeuren voor de toekomst

De maatschappij is uit balans. Door de coronacrisis zie je dat nu haarscherp. En tegelijkertijd zie je ook dat we het vreselijk goed hebben in Nederland. Neem bijvoorbeeld de verdeling van de werkweek, de files, de enorme druk op de dinsdagen en donderdagen. Op woensdagmiddag wil iedereen van hetzelfde sportveld gebruikmaken. En iedereen wil vrij zijn op vrijdag. Je kunt ook op donderdag vrij nemen en op vrijdag thuiswerken. Er zijn talloze dingen te bedenken om de druk over de week te verdelen. Alles wat je nu om je heen ziet gebeuren, kun je gebruiken om het leven nog beter te maken. Dat geldt voor heel Nederland, maar ook voor de SWKGroep. Het online thuiswerken blijkt voor een aantal functies bij ons goed te werken, in elk geval voor een paar dagen per week. Hebben wij in de toekomst dan nog wel drie panden nodig? Kunnen we hiermee de parkeerdruk rondom het pand verminderen? Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Bied elk kind minimaal dezelfde ontwikkelkansen

In Nederland is een knip gezet tussen onderwijs en kinderopvang. En wordt het beleid bepaald door de politiek. Volstrekt inefficiënt en onlogisch. De vier divisies van de SWKGroep werken nauw samen voor de ontwikkeling van kinderen. In de praktijk is dat helemaal niet gemakkelijk om te organiseren. Wat wij nu doen met de integratie van kinderopvang en onderwijs in de Van Brienenoordschool is in Nederland een try-out. Wist je dat kinderopvang bij een ander ministerie is ondergebracht dan onderwijs? Zelfs de lokale regelgeving verschilt. Denk aan de normen voor luchtkwaliteit: die zijn anders bij BSO’s dan bij scholen. Of de kind-leidster-ratio. De vereiste diploma’s. Voor ieder onderwerp zijn er verschillende voorschriften en inspecties. Als je dat nou allemaal slim op elkaar laat aansluiten, dan kun je je veel meer richten op het kind in plaats van op papieren rompslomp.

Begrijp wat het goud van de SWKGroep is

We hadden dit jaar zoveel mooie dingen op de planning staan. De Olympische Spelen. Het Oranje Dames Waterpoloteam. De Wereldhavendagen. De SWKGroep zorgde dat kinderen een rol hadden in deze events. Het is belangrijk om kinderen bijzondere belevingen mee te geven. Het moment dat je met de koning sprak. Of dat je contact had met team Brunel in de Volvo Ocean Race. Dat zijn zaken die je je hele leven niet vergeet. Dit vormt je als mens. De SWKGroep heeft vanwege onze vier divisies de kans om samen met een partner een platform te bieden voor dit soort ervaringen. Je moet die mogelijkheden wel blijven zien en je nek durven uitsteken. Dit is namelijk precies de reden waardoor de SWKGroep groot is geworden. We hebben altijd in kansen gedacht. Terwijl we ook wisten welke risico’s er waren.

Weet waar de mogelijkheden voor groei zitten

Er zijn nog allerlei domeinen die heel goed bij onze divisies Kinderopvang, Zorg, Buurtwerk en Onderwijs passen. Welke ik bedoel?’ Lachend: ‘Daar mag de nieuwe Raad van Bestuur zelf mee aan de slag. Je moet ook weten wanneer je dingen los moet laten.’

Deel:
×
MENU